Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ART-ACT SFAELOU 3. 11522 ATHENS GREECE CONTEMPORARY ART INSTITUTE ART-ACT SFAELOU 3. 11522 ATHENS GREECE THE CONTEMPORARY ART INSTITUTE ART-ACT SFAELOU 3. 11522 ATHENS GREECE, COLLECTED AND COLLATED INFORMATION (Media) FOR THE WORK OF VISUAL ARTISTS GRADUATES AND STUDENTS OF THE SCHOOL OF FINE ARTS. PURPOSE IS AN ARCHIVE OF RESEARCH AND STUDY. IF YOU ARE INTERESTED SEND POSTAL (NOT REGISTERED, COURIER, WEBSITES, E-MAIL) WHAT YOU THINK YOU HOW TO (BIOGRAPHY, PUBLICATIONS, DOCUMENTS, PHOTOS PROJECTS, DVD, CD-R, LISTS OF REPORTS, etc.). THE MATERIALS WILL NOT BE RETURNED. CHRISTOS THEOFILIS PHONE NUMBER.: 6974540581 ADDRESS .: ART-ACT SFAELOU 3. 11522 ATHENS GREECE ART-CRITIC,CURATOR OF ART EXHIBITIONS,PERMANENT PARTNER OF THE NEWSPAPERS http://www.avgi.GR http://www.kte.gr/ JOURNAL INVESTOR -CULTURE http://www.xronos.gr / http://www.ihodimoprasion.gr/ http://www.edromos.gr/ MAGAZINE INFORMER



Οκτάβιος και Μέλπω Μερλιέ























Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 7 Ιουνίου 2008

«Contre-temps» της Μιμίκας Κρανάκη (Βιβλιοπωλείον της «Εστίας» Ι.Δ. Κολλάρου & Σιας Α.Ε.),
Σας μεταφέρω λίγα από όσα έγραψε ο Κώστας Βάρναλης, για το έργο αυτό της Μ.Κρανάκη, στον «Ριζοσπάστη» τον Ιανουάριο του ’48:
«...Η δνίς Κρανάκη ούτε γράφει, ούτε στοχάζεται περιφερειακά ή οριζόντια. Στοχάζεται και γράφει κεντρικά και κάθετα. Δεν πολυλογεί γύρω από το θέμα. Μπαίνει βαθιά στα πράγματα και στις ψυχές και τα αποδίδει με μια πρωτοτυπία μοναδική. Οι μεταφορές της, οι εικόνες της, σύντομες και ξαφνικές δεν παίζουνε ρόλο (όπως το συνηθίζουν οι περισσότεροι συγγραφείς μας) διακοσμητικό, παρά ερμηνευτικό. Ο πρωταγωνιστής και βιογραφούμενος ήρωας του έργου, η Κυβέλη, ένα κορίτσι που βγαίνει στον κόσμο προικισμένο με εξαιρετική εξυπνάδα κι ευαισθησία, είναι ο τύπος του κοριτσιού της «καλής τάξης», -της αστικής φυσικά!- που έχει την πεποίθηση, πως της ανήκει ο κόσμος, και το δικαίωμα να πληγώνει αυτή μα ο άλλος να είναι υπεύθυνος. Που ασχολείται μονάχα με ό,τι της αρέσει και πρώτα απ’όλα με τον εαυτό της. Είναι υπερτροφικά εγωίστρια κι εγκεφαλική, πνευματική και μουσικά καλλιεργημένη, αλλά στρυφνή, νευρωτική, απόλυτη, αδιάχυτη «πόρτα κλειστή», και προκλητικά ειλικρινής. Δε χαρίζεται στον εαυτό της. Τον αναλύει με την άρρωστη ηδονή της αυτοτιμωρίας-και τούτο το στοιχείο της αφαιρεί την αντιπαθητικότητα. Πάντως ο τύπος αυτός είναι από τους πιο ατομικιστικούς που μας έδωσε η λογοτεχνία μας-σαν να μας έρχεται πριν από τον άλλο πόλεμο.....Η δνις Κρανάκη είναι αδύνατο με τη μόρφωση που έχει και τη διεισδυτική δύναμη της ψυχής και του κριτικού της πνεύματος να μην ξέρει, πως ο πόνος ενός ατόμου, που τον δημιουργεί σχεδόν το ίδιο το άτομο, δεν μπορεί νά’χει τόσο ενδιαφέρον όσο ο πόνος ολάκερης της ανθρωπότητας-πόνος τωρινός, περασμένος, μελλούμενος. Δεν μπορεί να μην ξέρει, πως τα μεγάλα έργα κινούν τις προοδευτικές δυνάμεις προς τα εμπρός, ενώ το δικό της το περίφημο κατά τα άλλα έργο, συντάσσεται, έστω και «αρνητικά» με τις σκοτεινές δυνάμεις της Αντίδρασης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: