Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ART-ACT SFAELOU 3. 11522 ATHENS GREECE CONTEMPORARY ART INSTITUTE ART-ACT SFAELOU 3. 11522 ATHENS GREECE THE CONTEMPORARY ART INSTITUTE ART-ACT SFAELOU 3. 11522 ATHENS GREECE, COLLECTED AND COLLATED INFORMATION (Media) FOR THE WORK OF VISUAL ARTISTS GRADUATES AND STUDENTS OF THE SCHOOL OF FINE ARTS. PURPOSE IS AN ARCHIVE OF RESEARCH AND STUDY. IF YOU ARE INTERESTED SEND POSTAL (NOT REGISTERED, COURIER, WEBSITES, E-MAIL) WHAT YOU THINK YOU HOW TO (BIOGRAPHY, PUBLICATIONS, DOCUMENTS, PHOTOS PROJECTS, DVD, CD-R, LISTS OF REPORTS, etc.). THE MATERIALS WILL NOT BE RETURNED. CHRISTOS THEOFILIS PHONE NUMBER.: 6974540581 ADDRESS .: ART-ACT SFAELOU 3. 11522 ATHENS GREECE ART-CRITIC,CURATOR OF ART EXHIBITIONS,PERMANENT PARTNER OF THE NEWSPAPERS http://www.avgi.GR http://www.kte.gr/ JOURNAL INVESTOR -CULTURE http://www.xronos.gr / http://www.ihodimoprasion.gr/ http://www.edromos.gr/ MAGAZINE INFORMER

Οκτάβιος και Μέλπω Μερλιέ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2008

Ο Καστοριάδης είχε θέσει µε ιδιαίτερη δριµύτητα το θέµα του νοήµατος αλλά και του µέλλοντος της καλλιτεχνικής δηµιουργίας πολύ προτού ξεσπάσει η διαµάχη για «την κρίση της σύγχρονης τέχνης». Η παρούσα κατάρρευση της καλλιτεχνικής δηµιουργίας είχε βαριές επιπτώσεις τόσο για το παρελθόν όσο και για το µέλλον. Για το παρελθόν, καθόσον «η ζωντανή µνήµη του παρελθόντος και ο σχεδιασµός ενός εκτιµηµένου µέλλοντος εξαφανίζονται ταυτόχρονα». Δυστυχώς, στο τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα και µέχρι σηµέρα, δεν µεσολάβησε τίποτα που να ακυρώνει τη διάγνωση του. Πολλά από τα κείµενα που περιλαµβάνονται στην παρούσα συλλογή (µε θέµα τη µουσική, τη λειτουργία της κριτικής, την τέχνη ως «παράθυρο πάνω στο χάος») προεκτείνουν τις σκέψεις του συγγραφέα σχετικά µε τις σχέσεις που υπάρχουν ανάµεσα στην πολιτισµική δηµιουργία, στη δηµοκρατική κοινωνία και στο αίνιγµα του έργου τέχνης.


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Κορνήλιος Καστοριάδης (Κωνσταντινούπολη, 11 Μαρτίου 1922- Παρίσι, 26 Δεκεµβρίου 1997) ήταν έλληνας φιλόσοφος, οικονοµολόγος και ψυχαναλυτής. Συγγραφέας του έργου Η Φαντασιακή Θέσµιση της Κοινωνίας, διευθυντής σπουδών στην Σχολή Ανωτέρων Σπουδών Κοινωνικών Επιστηµών του Παρισιού από το 1979, και φιλόσοφος της αυτονοµίας, υπήρξε ένας από τους µεγαλύτερους στοχαστές του 20ου αιώνα. Πρωτοήρθε σε επαφή µε την µαρξιστική σκέψη και την φιλοσοφία ταυτόχρονα σε ηλικία 13 ετών, οπότε και γεννήθηκε και το ενδιαφέρον του τόσο για την σκέψη όσο και για την πολιτική. Η πρώτη ενεργός ανάµιξη και δραστηριοποίηση του στην πολιτική, ήρθε όταν επί δικτατορίας Μεταξά (1937) προσχώρησε στην ΟΚΝΕ. Ενεγράφη στο κοµµουνιστικό κόµµα και το 1941 και λίγο µετά την αρχή της κατοχής συγκρότησε µαζί µε άλλους νέους µία οµάδα που εναντιωνόταν στο σωβινιστικό προσανατολισµό του ΚΚΕ. Το 1943 προσχώρησε στην τροτσκιστική οµάδα του Σπύρου Στίνα, πράγµα που είχε ως συνέπεια τη δίωξή του όχι µόνο από τους Γερµανούς αλλά και από το ΚΚΕ. Το 1944 γράφει τα πρώτα του κείµενα για τις κοινωνικές επιστήµες και τον Μαξ Βέµπερ (Max Weber), τα οποία δηµοσιεύει στο περιοδικό Αρχείο Κοινωνιολογίας και Ηθικής.Σπούδασε αρχικά νοµικά και οικονοµικά στο Πανεπιστήµιο Αθηνών. Κατά τα Δεκεµβριανά, αποδοκίµασε την στάση του ΚΚΕ και, στη συνέχεια, µετέβη µε το πορτογαλικό πλοίο Ματαρόα από τον Πειραιά στο Παρίσι όπου έµελλε να εγκατασταθεί µόνιµα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: