Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ART-ACT SFAELOU 3. 11522 ATHENS GREECE CONTEMPORARY ART INSTITUTE ART-ACT SFAELOU 3. 11522 ATHENS GREECE THE CONTEMPORARY ART INSTITUTE ART-ACT SFAELOU 3. 11522 ATHENS GREECE, COLLECTED AND COLLATED INFORMATION (Media) FOR THE WORK OF VISUAL ARTISTS GRADUATES AND STUDENTS OF THE SCHOOL OF FINE ARTS. PURPOSE IS AN ARCHIVE OF RESEARCH AND STUDY. IF YOU ARE INTERESTED SEND POSTAL (NOT REGISTERED, COURIER, WEBSITES, E-MAIL) WHAT YOU THINK YOU HOW TO (BIOGRAPHY, PUBLICATIONS, DOCUMENTS, PHOTOS PROJECTS, DVD, CD-R, LISTS OF REPORTS, etc.). THE MATERIALS WILL NOT BE RETURNED. CHRISTOS THEOFILIS PHONE NUMBER.: 6974540581 ADDRESS .: ART-ACT SFAELOU 3. 11522 ATHENS GREECE ART-CRITIC,CURATOR OF ART EXHIBITIONS,PERMANENT PARTNER OF THE NEWSPAPERS http://www.avgi.GR http://www.kte.gr/ JOURNAL INVESTOR -CULTURE http://www.xronos.gr / http://www.ihodimoprasion.gr/ http://www.edromos.gr/ MAGAZINE INFORMER



Οκτάβιος και Μέλπω Μερλιέ























Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 7 Ιουνίου 2008

ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ (1894 - 1988)



Η πεζογράφος Έλλη Αλεξίου γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1894.


Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και έμαθε ξένες γλώσσες κι ασχολήθηκε με την ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Το 1920 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Εργάστηκε στην εκπαίδευση επί 42 χρόνια, 25 χρόνια στην Ελλάδα και 17 στο εξωτερικό. Έκανε την εμφάνιση της στα Ελληνικά Γράμματα το 1931 με τη συλλογή διηγημάτων "Σκληροί αγώνες γι την μικρή ζωή". Αργότερα εξέδωσε το μυθιστόρημα, που περιγράφει τον τρόπο ζωής των μικρών κοριτσιών σε κάποιο παρθεναγωγείο της Αθήνας, με τίτλο "Γ΄ Χριστιανικών Παρθεναγωγείων". Το έργο αυτό κυκλοφόρησε στη ρουμανική, γερμανική και σλοβένικη γλώσσα.

Αργότερα το 1938 μας έδωσε μια δεύτερη συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο "Άνθρωποι". Στη συνέχεια τα μυθιστορήματα "Με τη Λύρα", "Ο Χοντρούλης και η Πηδηχτή" (ιστορία για τα παιδιά), "Και ούτω καθεξής" και "Λούμπεν", τη συλλογή παραμυθιών "Ήθελε να τη λένε κυρία" και τέσσερις τόμους διηγημάτων με τους τίτλους "Σπονδή", "Αναχωρήσεις και μεταλλαγές", "Μυστήρια" και "Προσοχή συνάνθρωποι".
Επίσης έδωσε τα έργα : "Ρωτώ και μαθαίνω", "Και υπέρ των ζώντων", "Δεσπόζουσα", "Χορεύω και τραγουδώ", "Μια μέρα στο γυμνάσιο", και επίσης τη συλλογή ανέκδοτων λογοτεχνιών - καλλιτεχνών - "Υπό εχεμύθεια".

Στα 1966 μας έδωσε μια βιογραφία του Καζαντζάκη με τίτλο "Για να γίνει μεγάλος". Με το έργο αυτό, αν και είχε πικρή προσωπική πείρα από τον γάμο της αδελφής της Γαλάτειας με τον Καζαντζάκη, προσπαθεί με αμεροληψία να μας δώσει πιστά τη ζωή του Καζαντζάκη και το προοδευτικό ανέβασμα του στο χώρο της λογοτεχνίας. Το έργο λοιπόν της Αλεξίου είναι πολύπλευρο και πολυτάλαντο και καλύπτει πολλούς τομείς. Εκτός από τα παραπάνω έργα, η Έλλη Αλεξίου έχει μεταφράσει ακόμα πολλά δοκίμια και μυθιστορήματα από τα ρώσικα και τα γαλλικά. Επίσης έχει γράψει κριτικές μελέτες και άρθρα σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες, Το 1979 κυκλοφόρησαν τα ''Άπαντα'', από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Η Έλλη Αλεξίου, ζώντας μέσα σ' ένα λογοτεχνικό οικογενειακό περιβάλλον και κάνοντας από μικρή συντροφιά με μεγάλους και προοδευτικούς ανθρώπους, τάχθηκε με το αριστερό στρατόπεδο. Οι προοδευτικές της ιδέες την ανάγκασαν πολλές φορές να αυτοεξοριστεί για αρκετό διάστημα, αλλά της χάρισαν μια κορυφαία θέση στην λογοτεχνία μας.

Η Έλλη Αλεξίου πέθανε τον Σεπτέμβριο 1988.

Δεν υπάρχουν σχόλια: