Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ART-ACT SFAELOU 3. 11522 ATHENS GREECE CONTEMPORARY ART INSTITUTE ART-ACT SFAELOU 3. 11522 ATHENS GREECE THE CONTEMPORARY ART INSTITUTE ART-ACT SFAELOU 3. 11522 ATHENS GREECE, COLLECTED AND COLLATED INFORMATION (Media) FOR THE WORK OF VISUAL ARTISTS GRADUATES AND STUDENTS OF THE SCHOOL OF FINE ARTS. PURPOSE IS AN ARCHIVE OF RESEARCH AND STUDY. IF YOU ARE INTERESTED SEND POSTAL (NOT REGISTERED, COURIER, WEBSITES, E-MAIL) WHAT YOU THINK YOU HOW TO (BIOGRAPHY, PUBLICATIONS, DOCUMENTS, PHOTOS PROJECTS, DVD, CD-R, LISTS OF REPORTS, etc.). THE MATERIALS WILL NOT BE RETURNED. CHRISTOS THEOFILIS PHONE NUMBER.: 6974540581 ADDRESS .: ART-ACT SFAELOU 3. 11522 ATHENS GREECE ART-CRITIC,CURATOR OF ART EXHIBITIONS,PERMANENT PARTNER OF THE NEWSPAPERS http://www.avgi.GR http://www.kte.gr/ JOURNAL INVESTOR -CULTURE http://www.xronos.gr / http://www.ihodimoprasion.gr/ http://www.edromos.gr/ MAGAZINE INFORMER



Οκτάβιος και Μέλπω Μερλιέ























Αρχειοθήκη ιστολογίου

Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

Μια σημαντική έκθεση αρχιτεκτονικής με σημείο αναφοράς τον Κύπριο αρχιτέκτονα Πάνο Κουλέρμο οργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη.

Η έκθεση με τίτλο ”Αναφορά στον Κουλέρμο / Εκδοχές της νεωτερικότητας στην Ελληνική αρχιτεκτονική 1955-1971” εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2006 και ώρα 20.30 στο νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη.

Αφορμή και συμπλήρωμα της διοργάνωσης αποτελεί η έκθεση για το έργο του Κύπριου αρχιτέκτονα που οργανώνεται παράλληλα στο Μουσείο Μπενάκη και φέρει το τίτλο ”Πάνος Κουλέρμος 1933-1999

Από τον ρασιοναλισμό στην Tendenza”.

Η έκθεση επιδιώκει να παρουσιάσει τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της ελληνικής αρχιτεκτονικής την πρώτη περίοδο της δραστηριότητας του Κουλέρμου ως την αποχώρησή του από την Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Παρουσιάζονται έτσι 14 έργα Ελλήνων αρχιτεκτόνων τις περιόδου, με σχέδια, φωτογραφίες και μακέτες: από το κτίριο Δοξιάδη στην Αθήνα και τον νέο επιβατικό σταθμό στο λιμάνι του Πειραιά ως το κτίριο της Δ.Ε.Η. στην Αθήνα και το συγκρότημα Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση παρουσιάζεται το έργο των αρχιτεκτόνων που συνέβαλλαν στην ουσιαστική ανανέωση της ελληνικής αρχιτεκτονικής, της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου, όπως οι: Ν. Βαλσαμάκης, Κ. Δεκαβάλλας, Κ. Δοξιάδης, Τ. Ζενέτος, Σ. Κονταράτος, Κ. Κραντονέλλης, Α. Κωνσταντινίδης, Α. Προβελέγγιος, Δ. Φατούρος, Κ. Φινές κ.α.

”Τα έργα που παρουσιάζονται σε αυτή τη έκθεση, συγκροτούν μια αντιπροσωπευτική εικόνα της αντίληψης για το μοντέρνο στην ελληνική αρχιτεκτονική της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου. Η προσπάθεια αυτή εκσυγχρονισμού της τοπικής αρχιτεκτονικής, την περίοδο αυτή, αποτελεί μάλλον ένα είδος ανοικοδόμησης, όχι μόνο κυριολεκτικά, αλλά και με τη μεταφορική έννοια. Η αρχιτεκτονική συμβάλλει στην προσπάθεια αναδημιουργίας μιας νέας αντίληψης για την ελληνική κοινωνία των συγκρούσεων και της υστέρησης, στην οικοδόμηση μιας προοδευτικής –πολιτικής– πρότασης με προοπτική για το μέλλον”, αναφέρει η ανακοίνωση του Ινστιτούτου.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Αντρέας Γιακουμακάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ., ενώ την οργάνωση και τον συντονισμό η Ελένη Τσιριγώτη, Αρχιτέκτων και Διευθύντρια του Ινστιτούτου.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης ”αναφορά στον Κουλέρμο” είναι Τετάρτη, Πέμπτη από 10.00 έως 18.00, Παρασκευή και Σάββατο από 10.00 έως 22.00 και την Κυριακή από 10.00 έως 18.00, ενώ Δευτέρα και Τρίτη είναι κλειστά.

Εξάλλου, στον ίδιο χώρο, επίσης σήμερα ξεκινά τις εργασίες του το 13ο συνέδριο του ICAM, στο νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138, Αθήνα).

Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από το προεδρείο του ICAM (Διεθνής Συνομοσπονδία Αρχιτεκτονικών Μουσείων) και τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη ενώ οι εργασίες του θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2006.

Το ICAM ιδρύθηκε στις 22 Αυγούστου 1979 με στόχο να συνενώσει τα αρχιτεκτονικά μουσεία και τους συναφείς οργανισμούς (αρχιτεκτονικές συλλογές, κέντρα αρχιτεκτονικής, βιβλιοθήκες κτλ.).



Δημοσίευση | 2 Ιουνίου 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια: